Οι μυκητιάσεις των ποδιών (tinea pedis) συνήθως παρουσιάζονται το καλοκαίρι, με την άνοδο της θερμοκρασίας και είναι πιο διαδεδομένες στις δυτικές κοινωνίες.

Έκτος από την άνοδο της θερμοκρασίας αναπτύσσονται πιο εύκολα από την υγρασία λόγω εφίδρωσης των ποδιών, αλλά και στο ότι πολλοί χρησιμοποιούν διαρκώς παπούτσια που δεν αερίζονται καλά, όπως για παράδειγμα τα αθλητικά παπούτσια.

Η μυκητίαση των ποδιών είναι μια μόλυνση ενοχλητική που υποτροπιάζει και προκαλείται από μικροσκοπικούς μύκητες.

Ποια είναι η πιο συχνότερη μορφή μυκητίασης ποδιών;

Η συχνότερη μυκητίαση που αναπτύσσεται στα πόδια είναι το επονομαζόμενο “πόδι του αθλητή” που συνήθως οφείλεται σε μόλυνση από κακές συνθήκες υγιεινής, είτε στο μικρόβιο candida, είτε σε κάποια άλλη μορφή μικροβίου. Το “πόδι του αθλητή” συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ των δακτύλων, ενώ οφείλει την ονομασία του στο ότι πρωτοπαρουσιάστηκε μεταξύ αθλητών που γυμνάζονταν σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και συστηματικά περπατούσαν ξυπόλητοι σε αποδυτήρια και ντους.

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μυκητίασης, που μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, είναι ξηροδερμία, κνησμός, απολέπιση, φλεγμονή και φλύκταινες, οι οποίες συχνά σκάνε, δημιουργώντας επώδυνες και φλεγμαίνουσες πληγές.

Η μυκητίαση αυτή μπορεί να εξαπλωθεί στα πέλματα και στα νύχια των ποδιών, αλλά και σε άλλα τμήματα του σώματος, ιδίως όταν ξύνεται ο ασθενής και στη συνεχεία αγγίζει κι άλλα σημεία του δέρματός του (μετάδοση της μόλυνσης).

Ποια είναι τα πιο πιθανά συμπτώματα μυκητιάσεων των ποδιών;

Συνήθως τα συμπτώματα αναγνωρίζονται από τα εξής χαρακτηριστικά:

• Έντονη κοκκινίλα του δέρματος (φλεγμονή)

• Ερεθισμός και κνησμός (φαγούρα)

• Ξεφλούδισμα του δέρματος στο σημείο της μόλυνσης, συνήθως στα μικρά δάκτυλα.

• Δημιουργία κύστεων ή φυσαλίδων (φουσκάλες με διαυγές υγρό).

• Έντονη δυσοσμία του ποδιού

Πως μεταδίδονται οι μυκητιάσεις των ποδιών;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μετάδοσης της μυκητίασης των ποδιών:

• Από άτομο σε άτομο με σωματική επαφή, ακόμα και στο οικογενειακό περιβάλλον.

• Όταν περπατάμε χωρίς παπούτσια σε δημοσίους χώρους όπως: μοκέτες ξενοδοχείων, ξύλινα πατώματα, αποδυτήρια γυμναστηρίων, παράλιες, πισινές κ.α.

• Όταν χρησιμοποιούμε κοινόχρηστα αντικείμενα όπως: πετσέτες, σφουγγαράκια, χαλάκια μπάνιου κ.τ.λ.

Τι επιπλέον πρέπει να ξέρουμε για τη μετάδοση της μόλυνσης;

Να θυμάστε πως ο μύκητας εξαπλώνεται συνήθως σε μέρη, όπου οι συνθήκες υγιεινής, ζέστης και υγρασίας ευνοούν το πολλαπλασιασμό του. Τέτοια μέρη είναι: οι πισίνες, τα αποδυτήρια, τα γυμναστήρια και τα δημόσια ντους.

Υπάρχει θεραπεία για τις μυκητιάσεις των ποδιών;

Σήμερα, υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Τα περισσότερα προϊόντα (κρέμες) χρειάζονται ως και τέσσερις εβδομάδες εφαρμογής στην πάσχουσα περιοχή για να θεραπεύσουν τη μυκητίαση. Ο θεράπων Δερματολόγος θα κρίνει (μετά από την απαραίτητη ιατρική εξέταση) την καταλληλότερη θεραπευτική αγωγή.

Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις μυκητιάσεις των ποδιών;

Μετά τη θεραπεία εφαρμόζονται μερικοί απλοί κανόνες, ώστε να μην εμφανιστούν ξανά οι μυκητιάσεις:

• Πλένετε σχολαστικά και καθημερινά τα πόδια σας.

• Στεγνώνετε τα πόδια σας πάντα με καθαρή πετσέτα και δεν την χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας.

• Μετά τη χρήση πλένετε και σιδερώνετε τις πετσέτες των ποδιών σε υψηλή θερμοκρασία.

• Φοράτε πάντα τα παπούτσια με κάλτσες φτιαγμένες από 100% βαμβακερό ύφασμα.

• Αλλάζετε κάλτσες καθημερινά και εναλλάσσετε τα παπούτσια σας (ποτέ δεν πρέπει να φοράτε τα ίδια παπούτσια 2 συνεχόμενες ημέρες).

• Καλό είναι να προτιμάτε τα ανοιχτά παπούτσια το καλοκαίρι, (πέδιλα ή σανδάλια) ενώ οι άντρες που συνήθως φορούν κλειστά παπούτσια, θα πρέπει να επιλέγουν παπούτσια άνετα και όχι πολύ σφιχτά. Τα αθλητικά παπούτσια καλύτερα να αποφεύγονται.

• Μη περπατάτε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους όπως: πισίνες, ντους, αποδυτήρια, σάουνες κ.τ.λ. Στους χώρους αυτούς μη ξεχνάτε να φοράτε τις παντόφλες σας!

• Αποφύγετε την χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων όπως: χαλάκια, σφουγγαράκια, πετσέτες μπάνιου κ.τ.λ.

Πηγή: Υγείαonline.gr

νοσηλεια κατ οικον θεσσαλονικη